La Gastronomia i el turisme

La ruta del Xató
  El xató és una salsa feta amb ametlles i avellanes torrades, molla de pa amb vinagre, all, oli, sal i, l’ingredient   que la fa diferent, la nyora o pebrot de romesco. Aquesta salsa acompanya una amanida d’escarola, amb anxoves, tonyina i bacallà.

L’origen del xató és situat en el món del vi. Una vegada el vi estava a punt de ser tastat, es procedia a aixetonar la bóta, una cerimònia cabdal en tot el procés que consistia en posar una petita aixeta (l’aixetó) que permetia que el vi sortís. Aquest moment marcava l’inici de la festa del vi nou, una celebració que anava acompanyada d’una menja composta per ingredients salats com el peix, que es trobaven a les cases dels pagesos, servida amb les fulles de la verdura de la temporada d’hivern i amanida amb una salsa especial.

Malgrat tot, aquest plat tradicional a la regió del Penedès i el Garraf és de paternitat disputada. En l’actualitat gairebé totes les poblacions del Penedès disposen d’almenys una variant pròpia de la recepta d’aquest plat i a la regió s’han popularitzat les tradicionals xatonades que són trobades populars on els participants degusten aquest plat.

Per aquest motiu, tenim la ruta del xató que fa que durant els mesos de gener i febrer es pugui degustar aquest plat i assaborir les diferències entre uns i altres.

La calçotada

La calçotada és un àpat comunitari que ha esdevingut la manera més tradicional de menjar els calçots, amb fortes connotacions de festa i trobada. Les calçotades se solen fer des de finals d’hivern fins al març o principis d’abril, segons la temporada.

El primer plat del menú típic de calçotada són els calçots (normalment entre 10 i 20 per persona), servits en teules per mantenir-ne la temperatura, amb la salsa típica que els acompanya, la salvitxada o bé el romesco. Després se sol menjar carn a la brasa amb torrades, acompanyada de vi negre o cava.

Com que els calçots se serveixen tal com surten de la graella i cal pelar-los i sucar-los a la salsa, és habitual posar-se un pitet per evitar tacar-se la roba.

Tot i que a Valls i comarca la calçotada se celebra des de principis del segle XX, aquest àpat va començar a popularitzar-se a partir de mitjans del segle passat. Així, amb el pas dels anys, la calçotada ha esdevingut una menja típica de moltes més comarques com el Penedès.

 

Oferta gastronòmica d’estalvi:

Ca La Florinda us posa a punt la barbacoa per a realitzar la vostra calçotada i us obsequia amb el vi i l’oli, productes essencial per aquest àpat.

Preu 550€

Aquest preu inclou:

  • Allotjament per a 10/12persones (nens inclosos), dues nits. Qualsevol cap de setmana del mesos de gener, febrer i març
  • Una ampolla de vi o de cava de la nostra propietat per a regar els calçots.
  • Un litre d’oli de la nostra collita especial per a fer torrades i rostes.
  • Barbacoa preparada per a fer la calçotada
  • Iva i taxes turístiques incloses

 A més a més, si no voleu tenir feina i menjar com a casa us proposem

El racó del Tastaolletes amb Servei de Braseria (Preu: 30 € per persona)

El Restaurant Molí de Cal Tof de el Vendrell (Preu calçotada 30 € per persona)

Activitats que es poden realitzar durant el cap de setmana, per tot el grup, a preus molt especials són:

Maridatge de formatges i vins a Xerigots

Visita al Celler Augustus-Fòrum a El Vendrell,  amb degustació de vins.

Informació i reserves:

calaflorinda@calaflorinda.com

tef: 630215453- 977168229

 

Deixa un comentari

*

Tradueix »