Seguim amb les tradicions de Pasqua…

Les CARAMELLES  són grups corals  recorren  tot el poble anunciant la Pasqua Florida, la primavera.

Generalment sortien el dissabte de Glòria al vespre; actualment, el diumenge i el dilluns de Pasqua. Un de la colla que, per tal d’arribar a balcons i finestres, porta una perxa llarga amb una cistella al capdamunt, adornada amb cintes i garlandes, recull la gratificació; sovint anaven amb un mul amb portadora per a recollir els ous, anomenat la lloca. Amb el resultat de la capta, els caramellaires fan generalment un àpat col·lectiu.

Aquest costum també està arrelat al nostre poble. Diumenge de Pasqua, un grup de nois i noies del poble recorreran els carrers del poble oferint-nos una cantada de Caramelles. Us esperem!!!

La MONA de Pasqua  és una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat. La mona es menja el diumenge i el dilluns de Pasqua.

El padrí o la padrina la regala al seu fillol.  Sembla que antigament, quan es feia a casa, tenia forma de tortell i era feta amb pasta de pa, possiblement una mica més pastada i enriquida. Fins ben entrat el segle XX s’hi posaven ous durs amb la closca pintada, un per cada any de l’infant a qui li era lliurada. Les mones actuals del Principat, fetes amb una base de pa de pessic, mantega i xocolata, i adornades amb plomalls, fruita confitada i ous o altres figures de xocolata, no es van començar a fer fins al segle XIX. I actualment, les pastisseries fan autèntiques obres d’art de xocolata on els personatges fantàstics tenen un rellevant paper (princeses, herois, animalons…).

  Algunes de les dites :

‘Ous, ous, bona Pasqua, bon dijous!’, ‘Pasqua sense ous, com Nadal sense torrons’, ‘Ni Pasqua sense mona, ni Corpus sense ginesta, ni Sant Joan sense coca’.

A Ca La Florinda, també seguim amb les tradicions

Deja un comentario

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.