El Poble

La seva història:

Fins l’any 1037,  no es disposà d’informació sobre el poble de Bellvei, sembla, però que s’inicià una lenta colonització del terme de Castellet.

Entre el 1000 i el 1046 es repoblaren altres indrets del Baix Penedès, com El Vendrell, Calders, La Bisbal i Albinyana, quan els sarraïns es veieren constrets a renunciar a la nostra comarca per a refugiar-se als baluards de Siurana i Serra de Prades. La iniciativa colonitzadora la portaven, principalment, el Monestir de Sant Cugat, els vescomtes barcelonins i la casa comtal que edificaren castells i fortaleses, transformaren els erms i expediren cartes de poblament.

Fruit d’aquesta tasca del monestir, la nostra història comença l’any 1037 i s’encetà a la Torre de Tedbert, anomenada “Bellvizi”. Així doncs, l’abat Guitard, Bernat Odger i la Torre de Tedbert són el primer esboç de la nostra vida local diferenciada i amb personalitat pròpia.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Una part important de l’economia es basa en l’agricultura de secà, sent la vinya, els garrofers i els cereals els principals cultius. Un 4% de les terres són de regadiu. Per fomentar la instal·lació d’indústries en el terme municipal, s’ha construït un parc industrial conegut com Els Masets, el qual està essent ampliat, i es preveu que tingui una important repercussió en l’economia local. A més, en aquest polígon industrial s’hi troba la deixalleria comarcal.

Ruta turística i llocs d’interès:

Si voleu visitar el poble de Bellvei el primer que heu de fer és anar cap a l’església. L’església parroquial està dedicada a Santa María. Es tracta d’un edifici del segle XVII aixecat al mateix lloc en el qual es trobava la primitiva església romànica. És de nau única, amb volta de canó i capelles laterals. La seva construcció va ser un encàrrec de la baronessa d’Aguilar, antiga senyora de Castellet. Es va convertir en parròquia independent el 1809. L’antiga torre va ser reconstruïda per complet el 1932. És de planta circular i ha quedat integrada dins de l’edifici conegut com Cal Roig una de les cases més antigues del poble.

Allí hi trobem l’Ajuntament que data del 1701. A la façana es pot apreciar el rellotge que es va instal·lar el 1994 i està connectat amb el campanar.

Al casc antic hi ha la Plaça Catalunya amb la fonteta “La Puntaire”  i algunes de les cases amb més història del poble.

No ens hem d’oblidar que si tenim una mica de temps i una bona estona per a caminar, visitar les restes del Castell de la Muga que es troba al cim del turó del mateix nom on podeu contemplar boniques vistes de la comarca.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.